Adjunkten - Historie
Menneskerettigheder

Opgaver

Gå sammen to og to og løs en af følgende opgaver:

Skriv en tale om demokratiet

Skriv en tale om demokratiet henvendt til en forsamling, som aldrig har hørt om demokrati. I skal forklare begrebet ved at gennemgå demokratiets historie, både i og udenfor Danmark. Indtal den på MP3 - afspilles eller holdes for klassen.

Et menneskeretligt tema

Vælg ét af temaerne her (menuen til venstre) og præsentér problematikken for klassen vha. PP. I præsentationen skal I bl.a. beskrive problemerne, og hvad der gøres for at ændre på forholdene.

Tyrkiet ind i EU?

EU har stillet krav om, at Tyrkiet skal overholde menneskerettighederne og bl.a. ændre store dele af landets lovgivning, hvis Tyrkiet skal ind i EU. Indtil 1. april 2005 var det fx en formildende omstændighed i tyrkisk straffelov, hvis der var tale om såkaldte "moralske drab". (Læs mere her) Man fik altså kortere straf for et æresdrab. Hvilket forhold har der så været mellem stat og kirke? Hvilket forhold er der i EU?

USA og terrorbekæmpelse

Undersøg, hvordan og hvorfor USA overtræder menneskerettighederne på Guantanamo-basen på Cuba. Du kan finde materiale hos menneskeret.dk og læse denne beretning af en DR-journalist, der har været der. Udenrigsminister Per Stig Møller gør rede for Danmarks holdning til slut i artiklen. Giv en vurdering af den?

Den danske "terrorpakke" og demokratiet

I 2002 vedtog Folketinget en række love (når flere love vedtages på én gang, kaldes det en 'pakke'), som skulle give politiet bedre redskaber til at bekæmpe terror. Start her, læs denne kritik og søg flere oplysninger og synspunkter i avisbasen Infomedia (via SKODA)

Menneskerettighedsorganisationer

Undersøg, hvilke sager Amnesty International beskæftiger sig med, og hvilke midler organisationen bruger. Nytter deres arbejde?

Europarådets kritik af Danmark (2006)

For nylig blev Danmark udsat for hård kritik fra Europarådet for ikke at gøre nok for at modarbejde racisme og fremmedhad. Skim den danske udgave af rapporten og fremlæg hovedpunkterne for klassen - herunder hvad der står om undervisning!. Forsøg at tage stilling til kritikken.

Handicappedes rettigheder

For nylig har FN vedtaget en konvention om handicappedes rettigheder. Præsentér sagen for klassen

Individuel opgave: Skriv en tale om menneskerettighederne og OL i Kina

Skal danske politikere boykotte hele eller dele af OL, eller skal vi deltage for at gå i dialog? Skriv en tale om din holding, som holdes for klassen.

Indhold

Du skal anvende din viden fra forløbet om menneskerettighederne og Kinas historie. Herudover skal du læse materialet på Amnestys kampagneside (de fire fokusomrder), Udenrigsministeriets hjemmeside og en Politiken-artikel.

Form

I skal selvflgelig bruge jeres viden fra forløbet om retorik og mundtlighed i dansk, når I tilrettelægger talen.


© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig på Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen