Adjunktens forum
after dark

Adjunkten.dk | Profil | Registrér | Aktive emner | Medlemmer | Søg | OSS
Brugernavn:
Adgangskode:
  Vælg sprog
  
Husk mig
Glemt adgangskode?

 Alle fora
 Dansk
 Anmeldelser af nye værker
 Maria Helleberg: Den hellige Knud
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Forfatter Tidligere emne Emne Næste emne  

Mette HP
Rookie

6 indlæg

Sendt - 15 apr 2010 :  23:09:48  Vis profil  Besvar med citat
Et stykke Danmarkshistorie:
Den hellige Knud er en historisk roman, som er skrevet af Maria Helleberg og udgivet i år 2005. Denne roman er den først bog i serien Slægten. Serien omhandler den fiktive Daneslægt, som er med ved de historiske danske milepæle fra den sene vikingetid og frem til nutiden. Dermed indeholder alle bøgerne i serien et lille stykke Danmarkshistorie. Maria Helleberg er ikke forfatter til hele serien, men hun har fået lov til at åbne ”ballet” med bogen Den hellige Knud.

”Den 30. januar 1069”
”Han var lige fyldt tyve år. Han vågnede og så op i himmel og sol. I hans legeme fandtes kun smerte og svimmelhed. Han huskede ikke sit navn, eller hvad den himmel, han så, var for noget. Han ville op, for han vidste, at det var farligt at ligge sådan. Noget iskoldt drillede ham og fik hans hjerte til at hamre.”


Sådan kommer man ind i den unge danske kriger Valdemars eventyr i England. Han har været med kongesønnen Asbjørn Estridsen på et erobringstogt i England. Togtet var rettet mod den engelske konge Wilhelm Erobreren, men det slår grueligt fejl, og den danske hær bliver slået tilbage. Nu er der kun Valdemar tilbage, og han er hårdt såret. Nogle engelske munke finder ham i en bæk, hvor han ligger. De overgiver ham til Wilhelm Erobreren af England. Kong Wilhelm ser ham straks som en mulighed til at lære det danske folks styrker og svagheder bedre at kende, og Valdemar bliver kendt under navnet ”the Dane”. Under sit fangenskab oplever Valdemar på tætteste hold Wilhelms grusomhed. Da det endelig lykkes ham at flygte, bliver hans redning den mystiske kvinde Alys fra Westminster.

Valdemars længsel efter Danmark bliver dog så stor, at han drager fra Westminster og hans store kærlighed. Han drager mod den nye danske flåde, der under ledelse af kongesønnen Knud Estidsen, er kommet til England på endnu et erobringstogt. Da Valdemar under en plyndring redder Knud kongesøns liv, bliver de to knyttet tæt sammen, og Valdemar sværger Knud troskab. Herefter bliver han kongesønnens højre hånd.

Efter et ophold i Flandern når Valdemar endelig hjem til sit elskede Danmark. Knud bliver kronet til konge og flytter med hele sin hird ind på kongsgården i Odense. Her forelsker Valdemar sig i den smukke Hedvig, som han dog er frygtelig bange for, at kong Knud ikke vil godkende. Dette viser sig dog ikke at blive Valdemars eneste problem, da opstanden mod Kong Knud begynder at ulme blandt stormændene i de ydere egne af Danmark.

En god fortælling:
Den hellige Knud er en rigtig god fortælling. Der er som sådan ikke den store spænding i historien, men man oplever alligevel passager i teksten, hvor man ikke helt kan slippe bogen. ”Knud den Hellige” lægger ved første øjekast egentlig ikke op til, at der skal komme en efterfølger, da det virker som om Valdemar har oplevet mere end de fleste mennesker kan rumme i et liv. Hvis man på den anden side fjerner fokus fra Valdemar lægger historien dog op til, at man skal høre mere om, hvad der sker med Valdemars førstfødte søn Svend. Allerede i den første bog kan man se, at Svend må være den, der skal videreføre den ny skabte Daneslægt. På den måde skaber bogen også allerede nu en rød tråd til de efterfølgende bøger. ”Knud den Hellige” kan dog sagtens stå, som et selvstændigt værk.

Det fungerer rigtig fint for historien, at man arbejder med den fiktive Daneslægt. Daneslægten er speciel på den måde, at det ikke er en konge- eller adelsslægt. Dermed gør ”Den hellige Knud” altså op med en tendens, som præger de fleste historiske romaner. En anden grund til, at det fungerer godt med den fiktive slægt er, at man kommer til at opfatte det som en fortælling – en god historie. Bogens historie minder utrolig meget om de fortællinger, jeg fik læst højt, da jeg var en lille pige.

Når det så er sagt, skal det siges, at det er svært at holde styr på, hvor meget der egentlig er rigtig danmarkshistorie, og hvor meget der er fiktion. Fiktion og fakta flyder rigtig meget sammen, hvilket som tidligere nævnt er med til at gøre det til den god historie. Når ret skal være ret, starter bogen faktisk med en indføring i den reelle Danmarks historie i tidsperioden, men denne detalje fungerer dog ikke specielt godt, da det hurtigt kommer til at virke lidt langtrukket og kedeligt. Det giver en lidt svær start på bogen, og kommer til at betyde, at bogen er svær at få begyndt med. Dette er dog min subjektive vurdering, da man kan læse bogen ud fra en mere historisk interesse.

Ser man bort fra det historiske overblik i begyndelsen, er bogens opbygning en af de stærke side ved bogen. Det fungerer virkelig godt, at man i prologen møder Valdemar som voksen, hvor han står med sin ældste søn Svend, og skal fortælle ham om sine ungdomsoplevelser. Det er med til at understøtte den følelse af historiefortælling, man får.

Målgruppe:
”Den hellige Knud” er som sagt en historisk roman, hvilket ikke appellerer til så mange unge mennesker, men man behøver bestemt ikke at diskvalificere den ud fra gengren. Godt nok er det langt fra en spændingsroman eller en krimi med et drabeligt plot, men ganske simpelt bare en rigtig god fortælling, som ganske vist har nogle mindre gode passager, men hovedparten af bogen er glimrende. Det er en rigtig fortælling om vikingetid, kirker, konger og krigere, og hvis man giver den lov – et lille stykke Danmarkshistorie. Nogle vil måske mene, at det er paradoksalt, at den historiske roman er skrevet i et letlæseligt nudansk sprog. Det gør den imidlertid lettere læselig og lettere at identificere sig med.

mettehj
Rookie

8 indlæg

Sendt - 19 apr 2010 :  22:41:40  Vis profil  Klik for at se mettehj's MSN adresse  Besvar med citat
Du præsenterer teksten godt med alle de vigtige detaljer. Dernæst kommer der et rigtig godt, men meget mystisk citat, som vækker læserens interesse.

Du skal have stor ros for din ærlighed om bogen og din læseoplevelse fx, hvor du skriver, at den ikke har den store spænding og at man ikke ved, hvad der er fiktion og fakta. Derudover er det rigtig godt, at du nævner, hvilken målgruppe bogen henvender sig til.
Gå til toppen af siden
  Tidligere emne Emne Næste emne  
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Genvej:
Adjunktens forum © Adjunkten 2008 Gå til toppen af siden
 Image Forums 2001 Snitz Forums 2000
© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig pÃ¥ Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen