Adjunktens forum
after dark

Adjunkten.dk | Profil | Registrér | Aktive emner | Medlemmer | Søg | OSS
Brugernavn:
Adgangskode:
  Vælg sprog
  
Husk mig
Glemt adgangskode?

 Alle fora
 Dansk
 Anmeldelser af nye værker
 Quentin Tarantino - Inglourious Basterds
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Forfatter Tidligere emne Emne Næste emne  

Simon Høgsholt
Nyt medlem

1 indlæg

Sendt - 15 apr 2010 :  22:47:40  Vis profil  Besvar med citat
Inglourious Basterds
Udgangspunktet for denne film, er menneskehedens største tragedie. Trods det, at der er lavet utallige film omhandlende 2. verdenskrig, hvor de sidste år har budt på spændende fortællinger, som den tyske ”Der Untergang” og den danskproducerede ”Flammen og Citronen”, så formår mesterinstruktøren og drengerøven Quentin Tarantino at lave en film, der virkelig viser hvad vi inderst inde føler om skurkene fra 2. verdenskrig: Nazisterne er nogle svin, der fortjener at dø hurtigt og på de mest grusomme måder.

Genial og provokerende
Filmen, der fik premiere på filmfestivalen i Cannes den 20. maj 2009, og hvor den desuden var nomineret til De Gyldne Palmer, har været 10 år undervejs. Quentin Tarantino beskriver selv manuskriptet som hans mesterværk, og det bedste han nogensinde er kommet op med. Han har en evne til at få blandet humoren ind i sine film, og få publikum til at skraldgrine af noget som rent faktisk ikke er sjovt, men derimod meget alvorligt og modbydeligt. Filmen er utrolig voldelig og blodig, og man kan tage sig selv i mange gange at skære de grimmeste grimasser, når hagekorset skal snittes i panden på de få nazister, der får lov at overleve The Basterds hævntogt gennem Frankrig. Men når det så er sagt, så har vi med en instruktør at gøre, som formår at skabe fantastiske scener, og få biografgængerne helt ud på den sidste del af biografsædet.

Hævnen er sød
Filmen starter i et utrolig idyllisk landområde i Frankrig. SS-officeren, Hans Landa, er på jagt efter skjulte jøder, hvilket fører til likvideringen af den unge jødiske pige, Shosannas familie. Shosanna formår at flygte, og vi møder hende senere i Paris, hvor hun har arvet sin tante og onkels biograf og lever under en ny identitet som Emmanuelle Mimieux. Mødet mellem Shosanna og den tyske krigshelt, Fredrick Zoller, udvikler sig til en gylden mulighed for at få den ultimative hævn, da propagandaminister, Joseph Goebbels, nye propagandafilm med Fredrick Zoller i hovedrollen skal have premiere i Shosannas biograf. Hele den nazistiske top vil være repræsenteret, og Shosanna tøver ikke med at planlægge den helt store hævn. Sideløbende endevender The Basterds det franske land for nazister, og de får selvfølgelig også nys om denne forestående premiere.

Præstationer i verdensklasse
Der er tale om toppræstationer fra samtlige skuespillere i denne film, som også er hjulpet godt på vej med et super manuskript og replikker, der ”spot on”. Der er især to præstationer, der skal fremhæves. Mlanie Lorent, der spiller den forførende og smukke Shoshanna er med til at gøre at, denne krigsfilm kunne være en dyb og seriøs 2. verdenskrigsfilm, hvis det altså ikke var for Quentin Taratinos anden personlighed, der skal skabe humor og kaos i hans film. Ellers er det jo ikke Tarantino.

Rollen som SS-officeren og bødlen, Hans Landa, er nok den største præstation i denne film. Aldrig har man set en så karismatisk rolle, der hele tiden balancere mellem det humoristiske og det fuldstændig vanvittig modbydelige. Dette ser man specielt i den første scene, hvor Shosanna drives på flugt efter likvideringen af hendes familie. Tarantino var bange for, at rollen som Hans Landa var umulig at spille for nogen skuespiller, men det problem blev løst ved at benytte den østrigske tv-skuespiller Christoph Waltz, som nok også selv vil fremhæve denne præstation som en af de bedste, hvis ikke den bedste, han har formået. Han blev desuden hædret som bedste skuespiller ved filmfestivalen i Cannes for denne rolle. En hæder, som helt igennem er fuldstændig fortjent.

Udover de to nævnte, så er Brad Pitt filmens helt store stjerne og trækplaster. Brad Pitt spiller løjtnanten, Aldo Rain, der samler et hold af jødisk-amerikanske soldater, hvis rolle er at infiltrere det nazi-besatte Europa og slå så mange nazister ihjel. Derudover medvirker bl.a. skuespillerne Diane Krüger, Mike Meyers og Eli Roth.

Et Quentin Tarantino-”must see”
Filmen er et mesterværk, og giver endnu en ny vinkel på 2. verdenskrig. De to en halv time, som filmen spænder over, er genialt opbygget, og scenerne er uforglemmelige. Hvis man ikke kender til Quentin Tarantino, og ønsker at få et bekendtskab med hans genistreger, så er Inglourious Basterds ikke et dårligt sted at starte. Den lever på fuld højde op til hans tidligere storfilm Pulp Fiction og man er helt sikkert underholdt hele vejen igennem, hvis man er til Quentin Tarantinos legesyge måde at blande filmgenre sammen på.

”Jeg tror at dette må være mit mesterværk”
Der har ikke været meget negativt at sige om denne film, men der vil helt sikkert også være personer, som ikke synes om Quentin Tarantino, hvilket også vil være helt uundgåeligt, når man har med en så kontroversiel instruktør at gøre. Se bare vores egen Lars von Trier. Men om man er til Tarantino eller ej, så må man ikke undgå denne film, og man kan kun tage hatten af for hans talent. En ventetid på 10 år for at få sådan en oplevelse er næsten urimelig, men det er ventetiden værd. Spørgsmålet er så blot, om Quentin Tarantino har flere ideer, som han kan føre ud i livet til hans biografhungrende fans for som Lt. Aldo Rain afslutter filmen med, efter han har snittet sit sidste hagekors i panden på en nazist: ”I think this must be my masterpiece”, så virker det umiddelbart urealistisk at slå denne præstation.

Der er ingen tvivl: 6 kæmpe hagekors ud af seks mulige. Se den!

Redigeret af - Simon Høgsholt af 20 apr 2010 12:52:20

mettehj
Rookie

8 indlæg

Sendt - 20 apr 2010 :  01:01:41  Vis profil  Klik for at se mettehj's MSN adresse  Besvar med citat
Fedt, at du i din indledning får filmens budskab frem!
Et rigtig godt resume, som du får bygget godt op og afsluttet på et tidspunkt, hvor man er nødt til at høre resten.

Din beskrivelse af skuespillerne er også gode - især da du skriver, at Tarantino ikke troede han kunne finde en skuespiller til rollen som Hans Landa - det vækker en vis nysgerrighed eftersom, at der blev fundet en skuespiller og han vandt en præmie for præstationen.
Gå til toppen af siden

runeb
Nyt medlem

2 indlæg

Sendt - 20 apr 2010 :  19:26:41  Vis profil  Besvar med citat
hørt, hørt, hørt, hørt, hørt, hørt, hørt :D
Gå til toppen af siden
  Tidligere emne Emne Næste emne  
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Genvej:
Adjunktens forum © Adjunkten 2008 Gå til toppen af siden
 Image Forums 2001 Snitz Forums 2000
© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig pÃ¥ Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen