Adjunktens forum
after dark

Adjunkten.dk | Profil | Registrér | Aktive emner | Medlemmer | Søg | OSS
Brugernavn:
Adgangskode:
  Vælg sprog
  
Husk mig
Glemt adgangskode?

 Alle fora
 Dansk
 Anmeldelser af nye værker
 Applaus
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Forfatter Tidligere emne Emne Næste emne  

Lene Rasmussen
Nyt medlem

1 indlæg

Sendt - 15 apr 2010 :  18:22:29  Vis profil  Besvar med citat
I 2009 udkom den danske film Applaus. Filmen er instrueret af Martin Zandvliet, som sammen med manu-skriptforfatteren Anders Frithiof August, søn af filminstruktør Bille August, har skrevet dette stærke drama. Anders Frithiof August blev uddannet fra Den Danske Filmskole i 2007, og har derfor kun lagt navn til et par enkelte film tidligere. Han har dog allerede opnået international anerkendelse med oscarnomineringen af en kortfilm, Grisen, fra 2009. Anders Frithiof August har i samarbejde med Martin Zandvliet formået at skabe et stærkt drama med filmen Applaus.

Indhold
I filmen ses Paprika Steen i den altdominerende hovedrolle som den midaldrende skuespillerinde Thea Barfoed, der netop er på vej ud af sit livs krise. I løbet af et langt afvænningsophold for sit alkoholmisbrug er hun blevet skilt og har afgivet forældremyndigheden over sine to drenge. Efter det endte ophold forsøger hun at kæmpe sig tilbage i sin gamle rolle som mor og genvinde sine børns kærlighed og tillid. Hun forsøger hele tiden at overbevise sin omgangskreds og i særdeleshed eksmanden, Christian, om, at hun har forandret sig. Thea må kæmpe en hård kamp i forsøget på at vende tilbage til sit gamle liv og væk fra ensomheden, og hun tager gennem filmen nogle drastiske og ikke helt velovervejede beslutninger, som får konsekvenser.

Igennem filmen ser man Theas optræden i teateret. Her benyttes optagelser fra Paprika Steens medvirken i Hvem er bange for Virginia Woolf? på Østre Gasværk i 2008. Man ser her skuespillerinden Thea i rollen som kvinden Martha (begge spillet af Paprika Steen). Martha minder på mange måder om Thea, og man kan blive i tvivl om, hvor grænsen går. Hun har ligesom Thea et misbrug, to drenge og en familie, der er gået i stykker. Der drages paralleller mellem Thea og Martha, og gennem teaterstykkerne afsløres Theas liv bid for bid. Dette er en fantastisk måde at komme tæt på Thea på. På samme tid er Theas rolle som Martha bemærkelsesværdig. Det er påfaldende, at hun stort set udtrykker sit eget liv gennem rollen på scenen. En rolle, hun så brændende ønsker at træde ud, men blot igen indtager, når hun går af scenen.

Theas rolle
I løbet af filmen kommer man tæt på Thea og især kameraføringen, som blandt andet indeholder hånd-holdt kamera og et stort antal glose-ups, gør filmen levende og virkelighedsnær. Man kommer helt tæt på og med derind, hvor livet ondt. Man opsluges af Theas personlighed, fornemmer hendes frustrationer og føler sympati for hende og den kamp, hun må kæmpe. Thea taler lige ud af posen, hvilket kan give anled-ning til underholdende, sarkastiske kommentarer, som giver et smil på læben i den ellers så alvorsfulde film. Med sine direkte kommentarer og til tider mangel på situationsfornemmelse opstår underholdende og akavede situationer, som er med til at gøre filmen komisk, om end i visse tilfælde tragikomisk.

Paprika Steen spiller rollen som Thea helt fantastisk. Paprika Steen udgiver meget af sig selv i rollen som Thea, hvilket gør det så virkelighedsnært og ærligt. Der lægges ikke skjul på noget, og man ser Thea fra alle vinkler; helt fra den smukke Thea i rollen som Martha til den deprimerede Thea med udløbet make-up og ekstra hudfolder. Paprika Steen leverer en forrygende præstation i rollen som Thea og skaber dramaet i filmen med hendes fortolkning af den kvinde, der står midt mellem fantasi og realitet. Hun er med i hver eneste scene og tilfører dramaet en personlighed, som kun store skuespillere formår. Det er derfor fuldt fortjent, at Paprika Steen har vundet en pris for årets bedste kvindelige hovedrolle i 2009 med rollen som Thea i Applaus. Det er i høj grad en film båret af Paprika Steen, der leverer en storslået præstation.


Vurdering
Historien bag Applaus er en lille, simpel historie, som gøres til en stor film, hvilket Paprika Steen i høj grad skal have æren for. Umiddelbart synes omdrejningspunktet for filmen at være Theas alkoholmisbrug og forholdet til sine børn, men filmen kan også betragtes som en påmindelse om, at livet kan være smerte-fuldt, og man i et stort omfang selv er ansvarlig for sin lykke. Thea lever et dobbeltliv, hvor hun hungrer efter applaus både på scenen og udenfor. I Theas privatliv er der efterhånden ikke længere noget at ap-plaudere af, og hun mærker at livet gør ondt og ikke blot kan spilles som i teateret. Som tilskuer indlever man sig i den velspillede karakter, Thea, og man kan ikke andet end at føle med hende og håbe, at hun finder en løsning på sine problemer.
Paprika Steen udfylder den krævende rolle som Thea helt enestående, og filmen er i høj grad en film skræddersyet til Paprika Steens store evner, hvor hun har mulighed for at vise alle facetter af sit omfattende talent indenfor skuespil. Paprika Steen er et stort navn blandt mange danske skuespillere, der på hver sin måde beriger det danske filmunivers. Hvis du bryder dig om danske film med en af vore egne danske stjerner i spidsen, er Applaus helt klart et værdigt bud på en god og stærk filmoplevelse.

Mette HP
Rookie

6 indlæg

Sendt - 19 apr 2010 :  22:42:01  Vis profil  Besvar med citat
Hej Lene.

Jeg synes du får indledt din anmeldelse rigtig fint. Det er rart lige at få en ide om, hvem instruktøren er, og i dette tilfælde, hvad man allerede fra starten kan forvente af filmen.

På samme måde virker det også rigtig godt, at du går ned og mere eller mindre analyserer på hovedrollens præstation, hvor man får fornemmelse af, at der ligger noget rigtig godt skuespil gemt i filmen. At du så yderligere løfter sløret for skuespilprisen, som filmen har vundet, skaber bare endnu større forventninger til filmen.

Du præsterer også at skive det sådan, at man virkelig kan se for sig, hvilke udfordringer hovedrollen står i. Og så sådan at man får lyst til at finde ud af, hvordan det nu går hende, og hvordan hun klarer alle udfordringerne.
Gå til toppen af siden
  Tidligere emne Emne Næste emne  
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Genvej:
Adjunktens forum © Adjunkten 2008 Gå til toppen af siden
 Image Forums 2001 Snitz Forums 2000
© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig pÃ¥ Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen