Adjunktens forum
after dark

Adjunkten.dk | Profil | Registrér | Aktive emner | Medlemmer | Søg | OSS
Brugernavn:
Adgangskode:
  Vælg sprog
  
Husk mig
Glemt adgangskode?

 Alle fora
 Dansk
 Anmeldelser af nye værker
 Kasper Barfoed: Kandidaten
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Forfatter Tidligere emne Emne Næste emne  

metteøp
Nyt medlem

1 indlæg

Sendt - 15 apr 2010 :  15:05:56  Vis profil  Besvar med citat
Kandidaten er en spændingsfuld og nervepirrende film om en mands kamp for at finde sandheden om hans fars pludselige død og hans forsøg på at vikle sig ud af falske anklager. Kampen for sandheden bliver et slagsmål om liv og død baseret på løgne og tvivlsomme sandheder, hvor man hele tiden skal have øjne for fjender bag egne linjer.

Jonas Beckmann, som spilles af Nikolaj Lie Kaas, er en succesfuld forsvarsadvokat, der ikke har kunnet falde til ro siden sin fars trafikuheld for et år siden. Jonas forsømmer forholdet til sin kæreste, Camilla (Tuva Novotny), stræber sygeligt efter at overtage sin fars gamle job i advokatfirmaet Schiller og Beckmann og har svært ved at sove om natten, hvilket har sine rødder i den ubearbejdede sorg efter sin fars død.

Jonas besættes af at finde årsagen til sin fars død og begynder at udtænke teorier om, hvem der kan have stået bag, for han er overbevidst om, at det ikke skete ved et tilfælde. Efter et afslag på drømmejobbet af sin gudfar Martin Schiller, som spilles af Ulf Pilgaard, og en tur i byen, hvor han prøver at drikke sine sorger væk, vågner han op på et hotelværelse uden at ane, hvordan han er havnet der. På badeværelset ligger en kvinde kvalt, og det ser hurtigt ud som om, at Jonas er den skyldige. Jonas har ingen erindringer om, hvad der er sket aftenen forinden, men forsøger at konstruere sig et alibi, selvom han er overbevidst om, at han ikke har slået hende ihjel. Da Jonas modtager en video med optagelser af forbrydelsen, samtidig med at han ser den dræbte kvinde gå levende rundt på gaden, beslutter Jonas at tage sagen i egen hånd. Den ellers regelrette Jonas vikles nu ind i et net af løgne og trusler med at anmelde ham som morder, hvor han hele tiden kommer tættere på opklaringen af sin fars død, og hvem der på mystisk vis prøver at få ham i fedtefadet.

Et opsigtvækkende og interessant mesterværk
Kandidaten, som er instrueret af Kasper Barfoed fra 2008, er en spændingsfilm i særklasse, som på alle måder viser, at Danmark er med i topklassen af thrillerfremstillinger. Det er Kasper Barfoeds tredje spille-film efter to familiefilm (Tempelriddernes skat og Min søsters børn i Ægypten), og man må sige, at han her har trådt i karakter og forsøger at lave film med potentiale.

Filmens storslåede dimensioner fremvises især i det essentielle valg mellem at opretholde sin respekterede facade eller at vise sandheden frem, uanset hvor grim den. Det er også en film om moralsk korrekt adfærd eller at bevæge sig ind på den anden side af retssystemet for at redde sin egen røv. I Kandidaten trænges Jonas op i en krog og er nødsaget til at blive som dem, han jager for at kunne overleve.

Dragende skuespilspræsentationer
Nikolaj Lie Kaas’ realistiske og troværdige levendegørelse af hovedpersonen, Jonas, og manuskriptets geniale sammensætning gør, at man som seer på et personligt plan drages ind i jagten på sandheden. Man tilfredsstilles ikke, før Jonas har forklaringen på alle hændelser fastsat. Resten af skuespillerne leverer også et solidt og overbevisende skuespil, som får filmen til at gå op i højere enhed.
Fortællingen er personbunden, og man får ikke informationerne, før hovedpersonen selv oplever dem. På denne måde kommer man endnu tættere på figuren selv og de oplevelser, han får. Sympatien er i højsæde, og som seer får man lyst til at klarlægge sandheden med det samme og hjælpe hovedpersonen i hans kamp mod magtesløshed, afpresning og desperation.

Hvad er rigtigt at gøre?
Med et intenst håndholdt kamera og virkelighedsnær belysning fremstår filmen realistisk og livagtig, og spørgsmålet, om der eksisterer samme dramaer i den virkelige danske top af advokater, kommer krybende. Filmen sætter i den grad gang i spekulationerne, og man begynder at reflektere og overveje om, om korruption, løgn og bedrag af den kaliber mon kan eksistere i den virkelige verden.

Sammen med kameravinkler, belysning, musik og klip fremstår filmens handling som et kompleks af spændingsmomenter, der bygges oven på hinanden. Thrillerens visuelle genrekoder bruges fornuftigt, og jeg må indrømme, at flere gange kunne tages i at bide negle nervøst. Jo dybere Jonas indvikles i sagen om opklaringen af sin fars og kvinden på badeværelset forfalskede mord, des mere intens, spændende og medrivende bliver filmen. Hver gang man tror, man har fundet et standpunkt i filmen, viser det sig at være en påstået og foreløbig sandhed, og hovedpersonen må endnu engang på jagt efter sandheden. Det understreges, at man aldrig kan vide sig sikker, og man må hele tiden skal være opmærksom på andre sandheder end den foreliggende. Et uigennemskueligt plot. Selvom handlingen nogle ganger halter, som for eksempel da Jonas vil banke sandheden ud af en prostitueret, hvor han vælger at bestille hende til at komme til en restaurant og ikke til et hotelværelse, falder filmen lige i anmelderens smag.

Alt imens man har nerverne uden på tøjet under hele filmen grundet Jonas’ forhindringer og måde hvorpå han prøver at slippe væk, sættes der et åbent spørgsmålstegn ved, hvad man selv ville have gjort.

Kandidaten tildeles 5 af 6 stjerner. En film af dimensioner!

Hvis du vil vide mere om filmen og se traileren, kan du følge dette link:
www.kandidatenfilmen.dk

Redigeret af - metteøp af 15 apr 2010 15:06:54

Mette HP
Rookie

6 indlæg

Sendt - 19 apr 2010 :  22:45:30  Vis profil  Besvar med citat
Hej Mette

Superfedt resumé du har lavet af filmen. Du formår virkelig at skabe spænding og nysgerrighed omkring filmen. Ligeledes er de spørgsmålstegn du får sat til den virkelige verden rigtig gode, og det giver filmen mere spænding. Man kan undre sig over om noget virkelig kan være så grotesk, at man kan blive i tvivl om, om det kan ske i den virkelige verden.

Det fungerer rigtig godt, at du går ind og kigger på skuespillerpræstationer, fortæller og synsvinkel. Det understøtter godt sympatien for hovedpersonen, og man kan ud fra din anmeldelse fint sætte sig ind i hans situation.

Det er i det hele taget en god anmeldelse, der giver et præcist billede af, hvad filmen handler om.
Gå til toppen af siden
  Tidligere emne Emne Næste emne  
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Genvej:
Adjunktens forum © Adjunkten 2008 Gå til toppen af siden
 Image Forums 2001 Snitz Forums 2000
© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig pÃ¥ Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen