Adjunktens forum
after dark

Adjunkten.dk | Profil | Registrér | Aktive emner | Medlemmer | Søg | OSS
Brugernavn:
Adgangskode:
  Vælg sprog
  
Husk mig
Glemt adgangskode?

 Alle fora
 Off Topic - for alle interesserede
 Biffens bedste
 Danny Boyle - Trainspotting
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Forfatter  Emne Næste emne  

Curseman08
Nyt medlem

4 indlæg

Sendt - 17 apr 2009 :  19:02:00  Vis profil  Send Curseman08 en ICQ meddelelse  Klik for at se Curseman08's MSN adresse  Besvar med citat
Danny Boyle - Trainspotting (1996)

I misbrugets skærsild

"Få jer dog et liv!" fristes man til at skrige op i ansigtet på hovedpersonerne i filmen "Trainspotting", efter en usømmelig og underlig umiddelbar rundvisning i det liv de lever.

Dagens menu

Deres dag byder på vold og hærgende optøjer som forret, mens heroin-fix står som hovedret og dagens højdepunkt. Derefter kan "staklerne" nyde desserten der bunder i en tur i drømmeland og et varmblodigt dyk ned i en nærmest livløs tilstand af rus. Det skeptiske førstehåndsindtryk ændres dog, for et godt stykke henne syntes indtagelse af stoffer fra højre og venstre og stiknarkomani skræmmende nok at være et fornøjeligt erhverv... Så lad det være sagt med samme: "Trainspotting" er en oplevelse uendelig langt ud over det vante.

Noget helt andet end normalt!

Filmens egentlige hovedperson, Renton (Ewan McGregor) benytter en levevej som førnævnt. Han og vennerne fordriver tiden som endeløse jagere af det ultimative rus og som storforbrugere af uendelig fritid der blot venter på at blive spenderet. Helst med en stor, tilrettelagt kanyle til at dulme kedsomheden med. Og det gør han så - dag ud og dag ind - mens filmen ligeså stille indlever os i Renton's tilværelse, psykiske tilstand og problemstillinger ved hjælp af det unikke kameraarbejde og skuespillerkraft og læsser hans kvaler over på tilskuerens skuldre, så vi selv tager del i slæbet frem for blot at betragte det.
Direkte op af skraldespanden

At gå fra at være samfundets affald til at træde ud som civiliseret borger er ingen nem opgave. Det får Renton at mærke da han beslutter sig for at være sit liv bekendt og skifte endeløse fridage ud med en oprigtig karriere. En løsning på misbrugen, afhængigheden og den konstante dvaletilstand hænger ikke just på træerne, og hans vej gennem den svære fordøjelsesproces er ingen dans på roser. Snarere som skraldeposen som er blevet glemt af skraldemanden og pludselig ser verden fra skraldespanden for første gang, men man må bare klemme det ned og sluge den sure mælk.
Som sagt er "Trainspotting" en hård prøvelse for seeren, der under anstrengelserne må en tur med ned gennem misbrugets og afvænningens skærsild og og må blive ét med slummets beboere og forbrugere.

Ja ja Jaaaaa. Se dog denne film …. NYD DET!

"Trainspotting" har det fornødne overskud til at gøre humor en vigtig ingrediens. Og det er næsten netop det, der også er tilfældet i ”Requiem for a Dream” (link). Danny Boyle, instruktøren af filmen har formået dette i sin største glans. Både er hans film en gennemført hensynsløs, visuelt betydningsfuld og tilmed sorglystig indsigt i en flok junkier der er ude hvor ingen kan bunde, men næsten vigtigst af alt synes Boyle ikke at tage den lille skare af vragede knægtes historie mere formørket end nødvendigt. Det er berusende og tempofyldt skildret viser os "The real deal" uden at formidle eller forværre.
Derfor kan denne film anbefales. Det skal dog siges, at dette ikke er en ordinær Hollywood aktion præget skabsfilm, så hvis DU har overvejet dette inden du ser filmen, så har du en forholdsvis sikker oplevelse. Og husk et gyldent citat, som Renton siger i filmen: Who needs reason when you got heroin?". Eller hvad? Ej, husk, at denne film, på trods af de humoristiske træk, dog stadig er en fortælling om heroinens værste virkninger.

Af Morten Bæk.


Morten Bæk
   Emne Næste emne  
 Nyt emne  Besvar emne
 Printervenlig
Genvej:
Adjunktens forum © Adjunkten 2008 Gå til toppen af siden
 Image Forums 2001 Snitz Forums 2000
© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig pÃ¥ Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen