Adjunktens forum
after dark

Adjunkten.dk | Profil | Registrér | Aktive emner | Medlemmer | Søg | OSS
 Alle fora
 Dansk
 Anmeldelser af nye værker
 Michael Moore's - Capitalism: A Love Story (2009)

BEMÆRK: Du skal være medlem for at svare.
Meld mig ind.

Skærmstørrelse:
Brugernavn:
Kodeord:
Format:
Format: FedKursivUnderstregetGennemstreget VenstrejusteretCentreretHøjrejusteret Vandret streg Indsæt linkIndsæt mailIndsæt billede Indsæt kodeIndsæt citatIndsæt liste
   
Meddelelse:

* HTML er FRA
* Forumkode er TIL
Smilies
Smile [:)] Stort Smil [:D] Cool [8D] Rødme [:I]
Tunge [:P] Ond [}:)] Vink [;)] Klovn [:o)]
Blåt Øje [B)] Bold Otte [8] Trist [:(] Sky [8)]
Chokeret [:0] Gal [:(!] Død [xx(] Træt [|)]
Kys [:X] Godkende [^] Misbillige [V] Spørgsmål [?]

 
 
   

E M N E      T I L B A G E B L I K
runeb Posted - 16 apr 2010 : 00:50:18
Michael Moore’s – Capitalism: A Love Story
”I sincerely believe… that banking establishments are more dangerous than standing armies.”
– Thomas Jefferson 1816
Igennem de sidste omkring 20 år har Michael Moore sat sit fingeraftryk på holdningen til våben i hjemmet, terrorangrebet 9/11-2001, det amerikanske sundhedssystem og denne gang står fundamentet for USA's økonomiske system for skud – nemlig kapitalismen.

Det Amerikanske plutonomi
Moore voksede op under forvandlingen af den amerikanske økonomi. Dengang i 70’erne hvor far arbejdede, som samlebåndsarbejder på General Motors og tjente nok til at forsørge hele familien, afbetale alt gæld, se frem til en pension uden økonomiske bekymringer og ikke mindst skifte bilen ud hver tredje år. Og det var egentlig ikke så mærkeligt – al konkurrencen var sønderbombet både i Tyskland og Japan, men det ville ikke kunne fortsætte sådan og dette advarede daværende præsident Jimmy Carter imod i en landsdækkende tale til nationen: ”We are at a turning point in our history. Too many of us now tend to worship self-indulgence and consumption. Human identity is no longer defined by what one does, but by what one owns.” Denne udvikling skulle dog ikke få sin ende, og virksomhederne gjorde deres for at få en ordentlig talsmand ind i billedet. Der skulle ikke gå lang tid før Ronald Reagan gik fra at være skuespiller i diverse B-film til at blive Amerikas næste præsident. Alene i Reagans præsidentperiode mistede millioner af mennesker deres arbejde, de tilbageværende fik besked på at arbejde dobbelt så hård med kun 1% stigning i løn, de rigeste fik deres skatteafdrag halveret, husholdningsgælden røg op med 111%, en stigning på 610% af selvstændige gik konkurs, der blev 355% flere fangere i fængslerne, salget af anti-depressive steg med 305% og ikke mindst steg prisen for lægebehandling og medicin med 78%. Nu var det Wall Street og virksomhederne der havde kontrollen. Selvom disse tal synes direkte absurde, så er det jo blot essensen bag kapitalisme – man kan slippe af sted med hvad som helst.

Moore fortæller historien om Dan, som arbejdede hos Amegy bank, men for nyligt døde af kræft i en alder af 31 år. Hans kone Irma fik ved et uheld at vide, at Amegy bank havde udtaget to hemmelig livsforsikring på Dans liv, hvor banken havde skrevet sig selv som forsikringsmodtager i tilfælde af Dans død. Det viste sig, at Amegy bank modtog 5 mio. $ for Dans død. Det skræmmende ved dette er, at virksomhedernes medarbejdere faktisk er mere værd for firmaet døde end levende. Budgetter for en række andre firmaer viser sig faktisk ikke at passe i tilfælde af en dødelighed på kun 50% af den forventede. Dette er blot et af de mange eksempler, hvor Moore fortæller historier om den menige amerikaner, der er offer for kapitalismens korruption.

I et brev Citigroup udsendte til sine rigeste investorer i årene 2005 og 06 skriver de, at USA ikke længere er et demokrati men et plutonomi, hvor samfundet er kontrolleret af og kun er til gavn for de rigeste 1% af befolkningen. Tallene viser faktisk at de rigeste 1% har mere end de fattigste 95% til sammen. Dog stiller Citigroup en problemstilling og i deres brev, og det er, at der stadig gælder: en mand en stemme. Man kan tage så meget fra et menneske, at der til sidst ikke er andet at gøre end at protesterer – og det kaldes en revolution.
En anderledes dokumentar
Michael Moore er en sand mester i at lave dokumentarer, hvilket vel også er årsagen til, at de nyere vises i biograferne. Hans film er dog også mere end bare en dokumentar. Han er flittig til at bruge virkemidler fra fiktionsfilm, som forskellige computeranimeringer under en af Bushs taler, patriotisk musik til at fremhæve ironien i visse situationer og ikke mindst den stemningsprægede musik, hvor patos får sin store retoriske rolle. Desuden har vi nogle tydelige helte / skurke roller i filmen, som er så firkantede, at man godt kan tillade sig at stille spørgsmålstegn ved noget af det. Dokumentaren er en didaktisk fortællende form, hvor diverse vidneudsagn, interviews og speak-over induktivt skaber kobling til, at kapitalisme er noget korrupt og beskidt svineri.

Vurdering
Nu har jeg snart været igennem alt hvad Michael Moore har lavet, og har endnu ikke kunne sætte en finger på de steder hvor kritikerne henter deres kritik. Det glæder bestemt også for denne dokumentar. For får du ikke myrekryb når du hører ordet socialisme, mangler du at sætte de sidste brikker på plads for hvorfor Wall Street-krakket fandt sted, og er du så begravet i amerikansk reality-programmer, at du lige trænger til at få genopfrisket, at USA ikke nødvendigvis er det fedeste land i verden – så er Capitalism: A Love Story lige noget for dig. I løbet af to oplysende og spændende timer får du forklaret, hvad der sker hvis virksomheder får fuldstændig frit spil, og ikke mindst hvad der ligger til baggrund for verdenshistoriens største bølge af svindleri. Alt dette og meget, meget mere kan du forvente af endnu et gennemført værk af Michael Moore.
(6/6 sky smilies)
1     S E N E ST E      B E S V A R E L S E R    (Nyeste først)
mettehj Posted - 19 apr 2010 : 23:37:44
Din beskrivelse af Michael Moore er super god, og det er fedt at du kan gå fra ham over til et mere generelt billede af situationen. Din anmeldelse skiller sig også ud ved, at først beskriver situationen generelt og så går over til en konkret person i dokumentaren, hvilket har en god virkning! Du skriver rigtig mange detaljer i dit resume, hvilket tydeligt underbygger filmens budskab.

Jeg er imponeret over, at du på blot 7 linjer kan beskrive så mange af filmens virkemidler!! Flot!

Godt, at du sammenligner dokumentaren med andre dokumentarer af ham og andre anmeldelser, for at prøve at finde noget kritik.

Adjunktens forum © Adjunkten 2008 Gå til toppen af siden
 Image Forums 2001 Snitz Forums 2000
© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig pÃ¥ Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen