Adjunkten - Dansk
Romantikken

"Guldalderen"

Eftertiden har brugt betegnelsen 'guldalderen' om perioden fra ca. 1800-1850, da usædvanligt mange dygtige kunstnere virkede i denne tid. Vi skal vide lidt mere om disse kunstnere.

Gruppevis skal I arbejde med en billedkunstner/billedhugger. I skal lave en PP, der præsenterer kunstneren og nogle af hans vigtigste værker. Der må gerne være oplysninger om, hvad han (ja, der var altså ikke så mange kvindelige kunstnere dengang) er kendt for, hvad man skal lægge mærke til i hans kunst. (Arbejdede han specielt med farver, skygger el. lign.) I skal prøve at påvise romantiske træk i konkrete kunstværker, som I vælger ud. I skal lave mindst 1 grundig billedanalyse I jeres PP.

  1. Bertel Thorvaldsen
  2. Wilhelm Marstrand
  3. Johan Thomas Lundbye
  4. Caspar Friedrich
  5. C.W. Eckersberg
  6. Jens Juul

I kan bruge nettet til at finde malerier og info om kunstnerne. Her er et par gode steder at starte - find selv flere.

Danske guldalderkunstnere

Ufuldendt ..

Bertel Thorvaldsen

Billedhuggeren Bertel Thorvaldsen fik et internationalt gennembrud, da han arbejdede i Rom. Thorvaldsen var optaget af klassisk græsk kultur. Han udførte store bestillingsarbejder til bl.a. Napoleon, og den polske og schweiziske regering.

C.W. Eckersberg

Det Nathansonske Familiebillede, 1818

Eckersberg kom fra Sønderjylland og blev af eftertiden kaldt "dansk malerkunsts fader". Han er kendt for at male sine landskabsbilleder færdige foran motivet, hvor andre kunstnere kun lavede en hurtig skitse 'on location'. Han malede "Det Nathansonske Familiebillede i 1818". Det har en reliefpræget komposition - widescreen - som han havde set hos Thorvaldsen.

M.L Nathansons ældste døtre, Bella og Hanna, 1820

Wilhelm Marstrand

Det Waagepetersenske Familiebillede 1836

Marstrand malede portrætter af det københavnske borgerskab.

Kilde: Hans Edvard Nørregård-Nielsen: "Dansk kunst", Gyldendal 2003.
Sidst revideret 03.03.06

© ? | xhtml | css | Adjunkten | Følg mig på Twitter | Min Google+ profil | Del | Til toppen